Op zoek naar een nieuw bed?

Ga goed voorbereid van start met onze checklist


De aanschaf van een nieuw bed is een investering in een goede nachtrust, en daarmee in een gezond en energiek leven. Maar waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuw bed en hoe bereid je je het beste voor? Uiteraard kun je voor persoonlijk slaapadvies altijd terecht bij onze specialisten in de winkel maar daarnaast kan deze checklist je helpen goed voorbereid van start te gaan in de zoektocht naar jouw ideale bed.

Weet wat je wel of juist minder
prettig vindt aan je huidige bed

Hoe slaap je nu? Geeft de matras je de juiste ondersteuning of is deze te hard of juist te zacht? Word je 's nachts wakker omdat je het warm of koud hebt? Dit is nuttige informatie waar de Auping adviseur je verder mee kan helpen.

Wat vind ik wel prettig:

 • 1
 • 2
 • 3

Wat vind ik minder prettig:

 • 1
 • 2
 • 3

Tip!

Wat is het verschil tussen een boxspring en een bed?

Boxspring

Een boxspring is een extra hoog en dubbeldik bed. In feite is het een boxspringbodem met daar bovenop een matras, beiden vaak mooi gestoffeerd in de kleur en stof die je wenst en desgewenst aangevuld met een topmatras. Een boxspring geeft zeer veel comfort, omdat je behalve een comfortabele matras ook een mee verende bodem hebt. Een goede boxspringbodem is opgebouwd uit een spiraalbodem en pocketveren en geeft veerkracht over het gehele oppervlak in combinatie met optimale ventilatie.

Bed

Een bed bestaat uit een bedomranding en daarin een bodem naar keuze, zoals een spiraalbodem. Op deze bodem komt de matras. De combinatie tussen bodem en matras bepaalt het comfort. Bij een spiraalbodem zijn de spiralen in elkaar gedraaid in een stalen frame. De verschillende zones geven de juiste drukverdeling en de open structuur zorgt voor optimale ventilatie.

Zoek uit op welk type matras en bedbodem je momenteel slaapt en wat de afmetingen zijn

Bij het uitkiezen van een nieuw bed is het belangrijk een matraslengte van 20 tot 30 cm langer dan je zelf bent aan te houden. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor het hoofdkussen. Daarnaast is het van belang je te laten adviseren op het gebied van bedbodems. Een goede ondersteuning van je lichaam wordt namelijk bepaald door de juiste combinatie van matras, bedbodem en hoofdkussen.

De afmetingen van mijn huidige matras zijn:
cm
cm
Ik slaap momenteel op een:
Mijn matras bevat:

Mijn persoonlijke checklist

 • Wel prettig
 • Minder prettig

Tip!

Ook een 2-persoonsmatras kan individueel slaapcomfort bieden

Twee losse matrassen of een 2-persoonsmatras?

Het is natuurlijk gezellig om samen op één grote matras te slapen. Toch kan de steun, die je lichaam nodig heeft gedurende de nacht, verschillen per persoon. Lichaamslengte, gewicht en persoonlijke voorkeuren spelen een belangrijke rol bij de keuze van een geschikte matras. Met dit in gedachte is het nog steeds mogelijk om voor één grote matras te gaan.
Zo bestaan er 2-persoonsmatrassen met twee individueel afgestemde kernen. Daarnaast zijn er verschillende praktische oplossingen om twee losse matrassen te verbinden en zo de ongemakkelijke spleet in het midden te overbruggen, zoals een topmatras, een pont d’amour (een matraswig) en speciale hoeslakens.

Bepaal welk deel van je bed aan vervanging toe is

De aanschaf van een compleet nieuw bed is niet altijd nodig. Het is ook mogelijk alleen bepaalde onderdelen te vervangen zoals de matras, (verstelbare) bedbodem, topmatras, het hoofdkussen, dekbed of bedtextiel.

 • Bedbodem
 • Hoofdkussen
 • Matras
 • Dekbed
 • Topmatras

Tip!

Ook ‘s nachts kan verstelbaarheid prettig zijn

Een bed met verstelbaarheid wel of niet?

Verstelbaarheid geeft je enorm veel gemak en comfort. Niet alleen wanneer je wakker bent, maar ook tijdens je slaap kun je baat hebben bij een bed dat in verschillende standen verstelbaar is. Waarom zou je voor een verstelbaar bed kiezen?

Wanneer je slaapt:
 • Geeft meer lucht wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent;
 • Extra ontspanning voor benen en onderrug;
 • Geeft je de mogelijkheid je bed aan te passen aan jouw persoonlijke slaapvoorkeur;

Wanneer je wakker bent:
 • Ontspannen televisie kijken of een boek lezen in bed;
 • Comfortabel ontbijten in bed;
 • Gemak bij het (’s nachts) borstvoeding geven;
 • Zetje in de rug bij het opstaan uit bed;
 • Eenvoudiger opmaken van je bed;
 • Stofzuigen onder het bed/de boxspring.

Je persoonlijke checklist is klaar!

Print de checklist uit en neem 'm mee naar de winkel. De gespecialiseerde adviseurs in onze Auping winkels helpen je graag bij het uitzoeken van jouw perfecte bed, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Neem de tijd, een bed kopen doe immers niet elke week!

Laat je inspireren en adviseren

Kom voor het beste advies, de nieuwste collectie en de mogelijkheid voor uitgebreid proefliggen naar de Auping winkel. Er is altijd een bij je in de buurt.

Zoek een winkel in je buurt >


Tips voor tijdens het bezoek aan Auping Plaza

1. Om echt te kunnen ervaren hoe een bed ligt, willen wij je adviseren om altijd even te gaan proefliggen.

Zorg er dan voor dat je loszittende kleding draagt zodat je comfortabeler ligt en kies daarnaast een kussen dat past bij hoe je slaapt. Neem tijdens het liggen je favoriete slaappositie in, verander hierbij ook een aantal keer van houding. Dit doe je ‘s nachts namelijk ook, gemiddeld 35 keer. Het is dus belangrijk dat je op je matras moeiteloos kan omdraaien. Let er bij het proefliggen wel op dat je uitgerust bent, want als je moe bent ligt elk bed heerlijk.

2. Laat je adviseren welke matras bij jouw lichaamsgewicht, lichaamsbouw en manier van slapen past.

Een goede matras heeft alles in huis om lekker op te slapen en fris en energiek wakker te worden. Maar wanneer ís een matras een goed matras? Er zijn een aantal punten dat je in de gaten kunt houden. De gespecialiseerde adviseurs zullen je hierin adviseren.

Mijn persoonlijke checklist

Print je checklist